24 dagen, 24 tijdzones | Deel 2 Las Vegas

Een uur ’s nachts, ik kom aan op McCarran Airport, het vliegveld van Las Vegas. Het is het 8ste vliegveld ter wereld. Hoezo dat? Wat moet je er? Per jaar komen er een kleine 43 miljoen toeristen, waarvan er 70 % komt om te gokken.

Al zou je je willen onttrekken aan de gokscene, dat lukt niet. Zodra je de aankomsthal binnenloopt, staan ze daar in hun knipperende en rinkelende glorie; de gokkasten. Ze doen er alles aan om je aandacht te trekken.

Met de Uber naar de Strip. Welcome in Fantasy Land. Bellagio en andere prachtige hotels, Eiffeltoren, Italiaanse meren, duizenden lichtjes en alles is nog wakker. Volop toeristen, volop vertier aan de black-Jacktafels, volop je onderdompelen in het leven van dromen en kansen. Tussendoor even trouwen, naar de film, een musical, een show van Celine Dion of Cirque de Soleil. 24/7 aan!

Aan zonder aandacht… aandacht schaarste.

Niet zolang geleden las ik een artikel in Vrij Nederland. De Belgische Paul Verhaeghe heeft een boek geschreven: Intimiteit. Het ging niet over seks. Het boek gaat erover, dat we niet meer alleen durven zijn. Me, myself and I, dat zit er in deze tijd niet meer in. We staan door de smartphone constant in contact met de ander. Even uit,  hè, nu niet! Het apparaat heeft veel weg van een gokkast. Het licht op, geluidje, blingbling, wat heb ik gewonnen? Een leuk appje, jammer een saaie mail. De adrenalinekick voor het fijne gevoel kan verslavend werken.

Van de andere kant hoor ik best vaak het woord Huidhonger. Door de smartphone vinden we het lastiger, om elkaar aan te raken. Maar fysiek contact is een vereiste voor een menselijk bestaan. Aanraken is niet alleen iets wat mensen doen, maar ook wat mensen maakt.

De smartphone heeft iets paradoxaals. De hele dag “contact” met iedereen, maar we missen steeds meer de lijfelijke aanraking. Ikea heeft als slogan; aandacht maakt alles mooier. Als we al geen echte aandacht meer hebben voor onszelf. Hoe kan je dan oprechte aandacht geven aan de ander?

#intimiTIJD #connectiviTIJD

www.bureauleontinehamer.com

www.fingerspitzenkollektiv.com