Stilstaan

“Heb je vandaag al gelummeld?.. of had je daar geen tijd voor?”

Als je in de 18de eeuw de hele dag op je canapé kon liggen, was dat een vorm van enorme rijkdom. In deze tijd ben je succesvol,  als je een volle agenda hebt en honderden mails. Stond school, vanuit het Latijnse woord scholare, voor rust en vrije tijd. Daar is in de huidige vorm geen sprake van. Leefde we vroeger met het ritme van dag/nacht en de seizoenen, nu staat er onder een artikel: de leestijd bedraagt 3.23 minuten.


Gek, want juist in rust is er kans voor reflectie en bezinning.

Medio vorige eeuw zijn wij minder gaan werken en hebben dat verruild voor meer vrije tijd. Echter deze vrije tijd werd snel weer gevuld. Van de ene afspraak naar het volgende wat nog moet worden gedaan.

Boodschappenservice, honden-uitlaat, kinderopvang, maaltijd bezorgen, helaas nog steeds geen tijd.

Doordat ik zo gefascineerd ben door wat tijd met ons doet,  ga ik in samenwerking met de Universiteit van Twente, onder toezicht van Mevrouw Anneke Sools, assistent professor, een groot onderzoek doen naar tijd. Enerzijds ga ik wat nog nooit iemand heeft gedaan in 24 dagen 24 tijdzones bereizen en op de 24 totaal verschillende plekken mensen interviewen over tijd om aandacht te vragen voor tijd. Maar nog belangrijker zoek ik mensen die tijdens deze reis een tijdsdagboek willen bijhouden. De deelname duurt 10 minuten per dag en kost eenmalig 10 euro. Dit tijdsdagboek geeft je inzicht en perspectief in jouw eigen persoonlijke tijd.

Sta jij ook stil bij tijd?

Instagram: Door letterlijk mijn voet te plaatsen in dit moment sta ik stil bij tijd. Insta: bureau_leontine_hamer #stilstaan